لابراتوار خواب

آزمايشگاه تحقيقي تشخيصي خواب مركز آموزش روان پزشكي دانشگاه علوم پزشكي بيمارستان ابن سينا مشهد در تاريخ بهمن ماه 1387 افتتاح شد تيمي كه با اين مركز در حال حاضر همكاري دارند.

شامل :

نرولوژيست : دكتر هادي اسدپور

روان پزشكان :دکتر ابراهیم عبداللهیان ، دکتر نغمه مخبر ، دکتر علی طلایی ، دكتر حميد طوفاني ، دکتر محمدرضا فیاضی بردبار ، دكترامیر رضايي

آزمونپلی سومنوگرافی (PSG)

این مرکز با اهداف پژوهشی، تشخيصي و درماني در ارتباط با علم خواب و بيماريهاي آن شروع به کار کردو پذیرای پژوهشگران داوطلب و علاقه مند در این حیطه ميباشد

پژوهش انجام شده طي اين مدت :بررسي پلي سومنوگرافي مقايسه اثرگاباپنتين با اسپلینت اکلوزالی در بیماران مبتلا به بروکسیسم شبانه توسط پلی سومنوگرافی

مطالعات در حال تصويب: اثر محركهاي صوتي ارايه شده در خواب بر محتواي رؤيا ، تشخيص آپنه خواب با استفاده از سيگنالهاي ECG و PPG

طرحهاي پيشنهادي : زمينه مطالعاتي زيادي در رابطه با بررسي اختلالات خواب بيماران روان پزشكي كه به عنوان مثال Snoring مزمن دارند وجود دارد توضيحات زير در رابطه با آزمون پلی سومنوگرافی PSGراهنما باشد

1- اهميت:

حدود 3/1 عمر انسان در خواب است پزشکی خواب به بهداشت خواب، بیماریها و اختلالات آن، تاثیر این اختلالات بر سیستمهای مختلف بدن و فعالیتهای فرد و تاثیر بیماریهای سیستمهای مختلف بر خواب می پردازد رشته های تخصصی که بیشتر با پزشکی خواب پیوند دارند عبارتند از: متخصصین نورولوژی، روان پزشکی، گوش و حلق و بینی، داخلی ریه، قلب، طب کار، کودکان، فک و صورت و ترمیمی .

تاکنون بیش از 160 بیماری و اختلال مرتبط با خواب شناخته شده است خواب، علاوه بر این که باعث در خطر افتادن سلامت فرد می شوند، با ایجاد حوادث کار، ترافیک و تصادفات، سلامت عمومی جامعه، نیز به خطر می اندازند. شيوع‌آپنه‌ در كل‌ جمعيت‌ حدود 5% است. ‌3.5 تا 5 درصد از مرگ و میر در حین خواب بعلت قطع تنفس رخ می دهد.

2- عوارض جـــــــدی کاهش میزان اکسیژن خون در حین خواب شامل:

a. عوارض عصبي رواني بصورت:

-اختلال عملكرد شناختي، كيفيت زندگي، خواب آلودگي و حوادث شغلي رانندگي

- کاهش دقت در کارهای روز مره، عدم تمرکز و فراموشی بدرجات مختلف

- بیدار شدن ناگهانی از خواب با احساس تنگی نفس و خشکی دهان و حلق.

- احساس سنگینی سر و سر درد خفیف در ساعات اولیه روز

- خواب آلودگی (چرت زدن) در طی روز به خاطر نداشتن کیفیت مناسب خواب

- تعريق، دفع ادرار به دفعات در طی شب

b. عوارض قلبي عروقي:

- افزایش فشار خون

- آريتمي هاي قلبيافزایش اولیه ضربان قلب و سپس کاهش ثانویه ضربان قلب

- نارسایی احتقاني قلب

- بيماي عروق كرونر، درد قفسه سینه در حین خواب

- افزایش فشار خون ريوي

- سكته مغزي

c.ديابت مقاوم به انسولين:

3- ابزارهاي تشخيصي:

در اين روش با بكارگيري همزمان ابزار تشخيص همچونEMG, ECG, EOG, EEG ، ثبت خرخر، فلومتري، سنجش حركات قفسه سينه و شكم، سنجش اكسيژن شرياني، سنجش تغييرات وضعيتي بدن وVideo monitoring و بررسي نتايج آنها و ارتباط آنها با يكديگر امكان تشخيص و تشريح وضعيت خواب بيمار و اختلالات آن در مقايسه با خواب طبيعي مقدور مي‌شود

4- موارد درخواست تست پلي سومنوگرافي:

a. مشكلات‌ تنفسي‌ ضمن‌ خواب‌:

-آپنه‌ ها‌

- خرخري‌ كه‌ با اختلال‌ تنفسي‌ همراه‌ باشد وموجب خواب‌ آلودگي‌ روزانه ‌شود و افرادی که فقط در حالت طاق باز و بیش از 2 سال خرخر می کنند نیاز به پولی سومنوگرافی و درمان دارند

-بيماران‌ مبتلا به‌ بيماري‌ مزمن‌ انسدادي‌ ريه‌ با فشار دي‌اكسيدكربن‌ بيش‌ از 55 حين‌ بيداري‌ كه‌بيماريشان‌ به‌ علت‌ هيپرتانسيون‌ ريوي‌، نارسايي‌ دهليز راست‌ قلب‌، پلي‌سيستمي‌ يا خواب ‌آلودگي‌ شديد روزانه‌ كمپليكه‌ شده‌ است‌.

- بيماران‌ مبتلا به‌ اختلال‌ تنفسي‌ محدود شده‌ ثانويه‌ با مشكلات‌ مربوط‌ به‌ ديواره‌ قفسه‌ سينه‌ يابيماريهاي‌ عصبي‌ عضلاني‌ كه‌ توسط‌ هيپوونتيلاسيون‌ مزمن‌، پلي‌سيستمي‌، هيپرتانسيون‌ ريوي‌،اختلال‌ خواب‌، سردرد صبحگاهي‌ و يا خواب‌ آلودگي‌ و خستگي‌ شديد طول‌ روز كمپليكه‌مي‌شود.

b. خواب‌آلودگي‌ شديد در طول‌ روز يا بي‌خوابي‌ شبانه‌‌: اين‌مشكل‌ در بازدهي‌ روزانه افراد اختلال‌ ايجاد مي‌كند مانندآپنه‌ ضمن‌ خواب‌و ناركولپسي

c. تاكي‌ آريتمي‌ يا برادي‌ آريتمي‌ دوره‌اي‌ شبانه‌، اختلالات‌ هدايتي‌ دهليزي‌ بطني‌ شبانه‌ (آريتمي‌دهليزي‌ بطني‌ در طول‌ شب‌) يا اكتوپي‌ بطني‌ كه‌ در طي‌ خواب‌ فركانس‌ و شدت‌ آن‌ بيشتر شود.

d. ‌ سندرم‌ پاي‌ بي‌ قرار (Restless leg syndrome)شيوع‌آن در كل‌ جمعيت‌ حدود 8% است‌ اين‌ موضوع‌ سبب‌ وقفه‌ در خواب‌ شده‌ كه‌ در نتيجه‌ روز انسان‌ را مختل‌ وموجب افت كارايي‌ ميشود. حدود 90% از اين‌ بيماران‌ حركات‌ پاي‌ متناوب‌ Periodic Leg Movementرا هم‌ دارند.

e. اختلالات‌ ضمن‌ خواب‌(Para somnia):زماني كه ابهام در تشخيص باليني اختلالات زير باشد از پلي سومنوگرافي استفاده ميشود اين موارد شامل:

MaresNight،Sleep Terror،sleep walking، Talking Sleep

گرفتگي‌ عضله‌ ساق‌ پا در حين‌ خواب‌، فلج‌ ضمن‌ خواب‌،دندان‌ قروچه‌ ضمن‌ خواب،‌شب‌ ادراري‌

5-تستهايي كه در حين روز جهت تشخيص اختلالات خواب بكار برده مي شود:

1. MSLT) Maintenance Sleep Latency Test):
در اين‌ تست‌ از بيمار خواسته‌ مي‌شود كه‌ پس‌ ازPSGتقريباً تا بعد از ظهر روز بعد در مركز مطالعه‌ بماند. در اين‌ تست‌ از بيمار خواسته‌ مي‌شود كه‌ يك‌سري‌ خوابهاي‌ كوتاه‌ يا به‌ اصطلاح‌ چرت‌ زدن‌ در طول‌ روز هر 2 ساعت تا 5 نوبت داشته‌ باشد. بين‌ اين‌ خوابهاي‌ كوتاه‌ بيمار بايد بيدار بماند. هر كدام‌ ازاين‌ مراحل‌ به‌ طور كامل‌ همانند PSGثبت‌ مي‌شود. در واقع‌ اين‌ تست‌ براي‌ بررسي‌ ناركولپسي‌ به‌ كار مي‌رودو از يك‌ صبح‌ تا ظهر طول‌ مي‌كشد. ناركولپسي از بيماري‌هايي است که مهمترين علامت آن خواب آلودگي شديد طي روز است كه با کمک تست خواب، اين بيماري تشخيص قطعي داده مي‌شود. افراد مبتلا به آن تا درمان کامل از انجام فعاليت‌هاي شغلي حساس به خصوص رانندگي و خلباني مي‌بايست منع شوند؛ چرا که ابتلا به اين بيماري خطر بروز خطا و تصادفات را چندين برابر افزايش مي‌دهد.
2. MWT)Multiple Wake Test):
در اين‌ تست‌ برخلاف‌ تست‌ قبل‌، دوره‌هايي‌ از بيدار ماندن‌ براي‌ بيمارطراحي‌ مي‌شود. يعني‌ از بيمار خواسته‌ مي‌شود كه‌ بايد در اين‌ مقاطع‌ در طول‌ روز بيدار بماند هدف‌ از انجام‌ اين‌ تست‌ اين‌ است‌ كه‌ براي‌ متخصصين‌ مشخص‌شود كه‌ بيمار چگونه‌ مي‌تواند بيدار بماند و درمانهاي‌ احتمالي‌ چقدر مؤثر بوده‌اند. اين تست نيز در مشاغلي چون رانندگي و خلباني حائز اهميت است.