اسلایدر در صفحه جدید اسلایدشو مرکز توسعه علوم و فناوری‌های شناختی

مرکز توسعه علوم و فناوری‌های شناختی

معرفی مرکز توسعه علوم و فناوری­های شناختی

مرکز توسعه علوم و فناوری­های شناختی از واحد‌های تابعه مرکز تحقیقات روان‌پزشکی و علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد می‌باشد که از اردیبهشت ماه سال 94 فعالیت خود را آغاز نموده است. این مرکز در راستای فعالیت­‌های خود و به جهت هماهنگی هر چه بیشتر در مورد گسترش و توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در شرق کشور جلسه ای توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد در محل مرکز مطالعات و توسعه آموزش دانشگاه با حضور رئیس EDC و جانشین معاون آموزشی دانشگاه، مدیر گروه روان­‌پزشکی، رؤسا و معاونین مراکز تحقیقاتی علوم شناختی و روان­پزشکی برگزار گردید. در این جلسه خط مشی دانشگاه در این مهم و ایجاد اولویت ها مدنظر قرار گرفت. حسب تصمیم گیری اعضا کارگروهی شامل افراد ذیصلاح در علوم شناختی در دانشگاه تشکیل شد و رئیس مرکز تحقیقات روان‌پزشکی و علوم رفتاری (دکتر علی طلائی) بعنوان دبیر شورا منصوب گردید و محل دبیرخانه در محل مرکز تحقیقات روان‌پزشکی در بیمارستان ابن سینا معین شد. دربازه زمانی 10 روزه جلسه (( شورای هماهنگی توسعه علوم و فناوری‌های شناختی دانشگاه‌های مشهد)) با دعوت از مسئولین دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه آزاد، دانشگاه امام رضا در محل مرکز تحقیقات روان‌پزشکی و علوم رفتاری برگزار شد. در این نشست ابتدا تک تک اعضا در مورد فعالیت‌های خود در حیطه علوم شناختی گزارشی ارائه نمودند. در جلسه در مورد ایجاد دبیرخانه دائمی، تواتر جلسات مشترک، ساختار اعضای شورای هماهنگی و راهکارهای تعیین اولویت‌ها و اجرای آن‎ها، طرح‌های پژوهشی، تشکیل پژوهشکده علوم شناختی و... بحث و بررسی مفصل انجام شد. تصمیم بر آن شد تا دبیر شورای هماهنگی دانشگاه‌ها بصورت واحد در استان انتخاب و به صورت دوره‌های یکساله از دانشگاه فردوسی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد انتخاب گردد. برای سال اول جناب آقای دکتر هاشمی معاون آموزشی دانشگاه فردوسی مشهد بعنوان دبیر شورا قبول زحمت فرمودند. در سال اول مکان دبیرخانه در دانشگاه فردوسی تعیین گردید. در ادامه در مورد کارگروه‌ها و برنامه استراتژیک (و راه اندازی رشته‌های مرتبط جدید) بحث شد.  در تاریخ 29/11/94 جلسه ای در محل مرکز تحقیقات روان­پزشکی و علوم رفتاری با حضور مشاور عالی ستاد علوم و فناوری­های شناختی در امور آموزش و اعضا هیئت علمی و دستیاران گروه روان­پزشکی برگزار گردید.

ابتدای جلسه اعضا در مورد امکانات و خرید تجهیزات بیمارستان و مرکز مطالبی بیان کردند. سپس آقای دکتر جغتایی در رابطه با کارهای انجام شده در سایر دانشگاه‌ها مطالبی بیان نمودند. همچنین ایشان بیان کردند  با توجه به اینکه بیمارستان ابن سینا تنها بیمارستان تخصصی روانپزشکی در شرق کشور می باشد و تعداد زیاد بیمار می‌تواند به عنوان قطب آموزشی و پژوهشی در کشور فعالیت نماید. در همین راستا آقای دکتر جغتایی موافقت خود را با موارد زیر اعلام نمودند:

بورس فرصت مطالعاتی 6 ماهه برای 1-2 نفر از دستیاران روان‌پزشکی در حوزه شناختی

کمک هزینه  شرکت در کنگره‌های خارجی برای دو نفر از اساتید

فرصت مطالعاتی شش ماهه برای 2 نفر از اعضا هیئت علمی (یک نفر بازتوانی روانی، یک نفر بازتوانی شناختی)

موافقت با راه اندازی رشته PhD نوروساینس بالینی در مرکز تحقیقات روان‌پزشکی و علوم رفتاری و گروه روان‌پزشکی دانشگاه

برگزاری همایش علوم و فناوری‌های شناختی در مهر ماه 95، با حضور جناب آقای دکتر کمال خرازی (دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی ریاست جمهوری)، معاونین ایشان، رؤسا و معاونین دانشگاه های علوم پزشکی مشهد و کلان منطقه 9، رؤسای سایر دانشگاه‌ها و مسئولین استانی از دیگر برنامه‌های مرکز توسعه علوم و فناوری‌های شناختی بوده است.

از دیگر دستاوردهای مرکز توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، اخذ سه بورسیه فرصت مطالعاتی برای سه نفر از رزیدنت­‌های روان‌پزشکی در کشورهای آلمان و امریکا می‌باشد. همچنین اخذ دو بورسیه تحصیلی تخصص از ستاد توسعه علوم و فناوری‌های علوم شناختی ریاست جمهوری برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دیگر اقدامات این گروه می‌باشد.

با توجه به وجود دستگاه‌های پلی سومنوگرافی، نوروفیدبک، ERP، rTMS، QEEG در بیمارستان ابن سینا و مرکز تحقیقات می‌توان تحقیقات مختلف در زمینه علوم اعصاب و علوم شناختی انجام داد.

از جمله طرح‌های مرکز در زمینه علوم شناختی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

استفاده از (tDCS) در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی و تاثیرات آن بر الکتروانسفالوگرافی (EEG) و پتانسیل‌های وابسته به رخداد مغزی (ERP)

غربالگری و بررسي اختلالات تنفسی حین خواب و نقائص شناختی در بیماران بستری در بخش هاي آموزشي روان­‌پزشکی بيمارستان ابن سينا مشهد در سال94 – 1393

بررسی ارتباط پلی مورفیسم ژن TNFα-308G/A با نقائص شناختی در بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی در دوره بهبودی